Kylman sodan agentti

25,00 sis alv 10%

Heidi Ruotsalainen

KYLMÄN SODAN AGENTTI

Kaukopartiojohtaja Lauri Solehmaisen elämäntarina

ISBN-978-952-5934-04-5

Kuvaus

Heidi Ruotsalainen

KYLMÄN SODAN AGENTTI

Kaukopartiojohtaja Lauri Solehmaisen elämäntarina

ISBN-978-952-5934-04-5

Suomen sotien 1939-1945 jälkeen osa entisistä suomalaisista kaukopartiomiehistä toimi Suomen tiedustelun ja Pohjois-Atlantin liiton eli NATO:n agentteina. Eräs heistä oli Lauri Solehmainen, joka oli tehnyt jatkosodan aikana 12 partioretkeä vihollisen selustaan. Kylmän sodan agentti kertoo Lauri Solehmaisen elämäntarinan.

Kunnostauduttuaan talvisodan mottitaisteluissa Solehmainen komennettiin upseerikouluun, josta valmistuttuaan hän siirtyi Puolustusvoimien palvelukseen. Hän haavoittui jatkosodan hyökkäysvaiheessa ja siirtyi Suursaaren valtauksen jälkeen vuonna 1942 Päämajan kaukopartio-osasto Kuismaseen. Vuonna 1952 Lauri Solehmainen värvättiin NATO:n tiedustelijaksi ja sai siihen koulutusta Norjassa. Samana vuonna hän teki ensimmäisen tiedustelumatkansa Murmanskin alueelle. Uhka paljastumisesta pakotti hänet pakomatkalle Länsi-Saksaan ja sieltä Yhdysvaltoihin, josta hän palasi takaisin Suomeen 1969.

Teos perustuu pääosin Lauri Solehmaisen omiin muistelmiin ja haastatteluihin. Myös teoksen kuvitus pohjautuu suurelta osin Lauri Solehmaisen omiin valokuviin, joista useimmat ovat ennen julkaisemattomia.